Küzdelem a Temu ellen: stratégiák webáruházak számára

A Temu egy gyorsan növekvő kínai e-kereskedelmi platform, amely jelentős hullámokat vetett világszerte 2022 szeptemberében történt elindulása óta.

Agresszív marketing stratégiájukról és alacsony áraikról ismertek. 

Ennek köszönhetően hatalmas vásárlói bázist vonzottak magukhoz, köztük olyan neves hírességeket, mint Megan Fox, aki a Call Her Daddy podcastben bevallotta, hogy “a Temu áldozata”.

De mit jelent ez a webáruházad számára? A Temu átveszi a piacot? Miért váltak ilyen népszerűvé? És ami a legfontosabb: hogyan vehetjük fel velük a versenyt? 

Merüljünk is el a témában és derítsük ki!

Miért lett Temu ilyen népszerű?

2023-ban a TEMU volt a legjobban teljesítő vásárlási alkalmazás világszerte. 338 millió letöltést gyűjtöttek össze az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban.

De mitől lett ilyen népszerű?

1. Megfelelő (megfizethető) ajánlat a megfelelő időben 

2022 olyan egy év volt, amelyet leginkább gazdasági hullámvasútként lehetne jellemezni.

A globális zavargások – a Covid-19 utóhatásai, az ellátási lánc rémálmai és a geopolitikai feszültségek – keverékének köszönhetően az USA 8,3%-os inflációval küzdött. (Hazánkban pedig ennek több, mint kétszerese volt a jellemző.)

A Temu időzítése tökéletes volt, mivel a gazdasági bizonytalanság közepén indult el. Ők nem csak egy újabb feltörekvő online piactérként tűntek fel, hanem bombasztikus újdonságot jelentettek a pénztárcabarát vásárlók számára. 

“Vásárolj úgy, mint egy milliárdos” szlogenjükkel a Temu pontosan azt a narratívát találta meg, amit a célközönségük keresett.

2. Gamifikált vásárlói élmény

Az e-kereskedelmben kitűnni a konkurencia mellett egyre nagyobb kihívást jelent. A Temu éppen ezért alakította át és játékosította a vásárlói élményt.

Nézzünk meg néhányat a Temu által alkalmazott stratégiák közül:

 • Ösztönzők: A Temu ingyenes ajándékokat, kuponkódokat és különböző alkalmazáson belüli játékokat kínál a felhasználóknak.
 • Játékos integráció: A játékos elemek integrálásával a vásárlást élvezetes élménnyé tették. Virtuális ajándékokat bonthatunk ki, vagy szerencsekerékkel nyerhetünk jelentős kedvezményeket. 
Temu gamification strategies
 • Referral program: Arra ösztönzik a felhasználókat, hogy hívják meg barátaikat és csatlakozzanak. Ez nemcsak abban segít, hogy a Temu alacsony költséggel szerezzen új ügyfeleket, hanem biztosítja a meglévő felhasználók visszatérését is.
 • Közösségi média megosztás: A Temu jutalmazási rendszerrel ösztönzi a közösségi médiában történő megosztást. Megosztásra buzdítják a felhasználókat, megállás nélkül terjesztik a TEMU hírét, és hűséges ügyfelek közösségét építik.
 • Vizuális jutalom-célábrázolás: A Temu alkalmazásban az előrehaladási sáv vizuálisan ábrázolja az elérhető jutalmakat és célokat, így motiválva a felhasználókat, hogy többet foglalkozzanak velük és minél több jutalmat szerezzenek. Egy ilyen UI szintű jutalmazási rendszer bevezetése pedig nagyszerű módja a felhasználói interakciók ösztönzésének.
 • Hűségprémiumok: A Temu kézzelfogható előnyökkel jutalmazza a vásárlói hűséget. Így elismerik a kölcsönös elkötelezettséget és ezáltal tartós kapcsolatokat alakítanak ki a márka és a fogyasztók között.

3. C2M

A Temu népszerűségének másik kulcstényezője a fogyasztók és a gyártók közvetlen összekapcsolására irányuló megközelítésében rejlik. A C2M, azaz a fogyasztó és a gyártó közötti kapcsolat koncepcióját érvényesítették.

A C2M a hagyományos kiskereskedelmet a közvetítők kiiktatásával bontja meg. 

A fogyasztók számára a C2M jobb árakat jelent. Azaz, a közvetítők kizárásával a gyártók versenyképes áron kínálhatják a termékeket.

A gyártó oldalán a C2M racionalizálja az ellátási láncot, csökkenti a költségeket és javítja a hatékonyságot. A többszintű forgalmazás nélkül a termékek gyorsabban és olcsóbban juthatnak el a fogyasztókhoz.

4. Tudatos terjeszkedés

Míg mások a “nyomjuk és imádkozzunk” megközelítéssel lövik be magukat az új piacokra, a Temu terjeszkedése inkább egy jól átgondolt sakkjátszma volt. 

Stratégiailag mozogtak egyik régióból a másikba. 

Az alábbi képen látható a globális marketingbe való belépésük ütemezése 2022 negyedik negyedéve és 2023 negyedik negyedéve között. 

Temu global market entry timeline

Image source

5. ‘All-in’ marketing stratégia

Érezted már úgy, hogy Temu hirdetései követnek téged? Nem képzelődtél. 

A 21 millió dollárba kerülő Super Bowl reklámoktól kezdve a mindenütt jelenlévő közösségi média hirdetésekig a Temu gondoskodott arról, hogy mindenhol ott legyenek. 

Sőt, 2023-ban ők voltak a legnagyobb hirdető az Egyesült Államokban. Több milliárd dollárt költöttek!

Temu Facebook ads
Temu Facebook ads

Stratégiájuk lényege az volt, hogy akkora zajt csapjanak, hogy senki ne hallja a versenytársakat. 

A hirdetésekbe való hatalmas befektetésüknek köszönhetően a Temu több millió letöltést ért el, ami rövid távon egyértelmű győzelem volt.

De a hosszú távú játék a monetizációról szól. 

A kutatók becslése szerint a Temu tavaly globálisan mintegy 13 milliárd dollárt keresett, de még mindig 3,65 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el. 

Ez rengeteg pénzveszteség! Vajon hogyan tudják ezt hosszú távon fenntartani?

A Temu sikere vagy sikertelensége azon múlik, hogy az első vásárlókat képesek lesznek-e visszatérő vásárlókká alakítani. 

Hogyan versenyezzünk a Temuval vállalkozóként?

Kisvállalkozóként lehetetlen versenyezni Temu hatalmas marketingköltségvetésével. Ahelyett, hogy megpróbálnánk felvenni a versenyt a pénzügyi tűzerővel, alternatív stratégiákat kell alkalmaznunk.

1. Gondold újra a termékstratégiádat

Kisvállalkozóként át kell értékelned a termékstratégiáidat, hogy kitűnj a piacon. 

Íme néhány kulcsfontosságú szempont:

 • Megkülönböztetés: Határozd meg, mi különbözteti meg a termékeidet a versenytársak kínálatától. Vedd figyelembe az olyan tényezőket, mint a minőség, az egyedi jellemzők vagy a speciális szolgáltatások, amelyeket a vásárlók bevonzása érdekében kínálhatsz.
 • Értékajánlat: Határozd meg világosan, hogy milyen értéket nyújtasz az ügyfeleknek a termékeken túl. Legyen szó kivételes ügyfélszolgálatról, testreszabási lehetőségekről vagy a fenntarthatóság iránti elkötelezettségről, az egyedi értékajánlat kiemelése segít a vásárlók bevonzásában és megtartásában.
 • Márkaidentitás: Ha nem a saját termékeid árulod, vizsgáld meg, hogyan hozhatsz létre egy olyan egyedi márkaidentitást, amely a célközönségeddel teljesen összhangban van. Ez magában foglalhatja egyedi termékválaszték összeállítását, hiánypótló beszállítókkal való partnerséget, vagy egy meggyőző márkatörténet (brand story) kidolgozását.
 • Marketing stratégia: A Temu uralja a Google Shopping Ads és más hirdetési csatornákat, így a kisvállalkozóknak is alaposabban átgondolt stratégiai marketing taktikákat kell alkalmazniuk, hogy hatékonyan tudjanak megmaradni a TEMU melletti piacon. Fedezd fel az alternatív hirdetési platformokat, használd ki jobban a közösségi médiacsatornákat a legújabb hirdetési típusokkal, vagy fektess be  keresőoptimalizálásba, hogy növeld láthatóságod és így könnyebben megszerezhesd a potenciális ügyfeleket.

2. Optimalizáld a felhasználói élményt

Az online piacon hatékonyan versenyezni szándékozó kisvállalkozások számára elengedhetetlen a látogatói élmény javítása és fejlesztése. 

Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a felhasználói út különböző szakaszainak optimalizálásakor:

 • Csökkentsd az ügyfélszerzési költségeket (CAC): A CAC hatékony kezelése létfontosságú a fenntartható növekedéshez. Fontold meg a CAC minimalizálására irányuló stratégiákat a nyereségesség fenntartása mellett, mint például a célzott reklámok, refferal programok vagy külsős partnerségek. Értékeld, hogy a kezdeti haszonkulcs feláldozása az új ügyfelek megszerzése érdekében idővel magasabb élettartam-értéket (LTV) és átlagos rendelési értéket (AOV) eredményezhet-e.
 • Építsd ki az ügyfelek hűségét: Fektess a meglévő ügyfelek megtartásába erőteljes ügyfélhűség-program bevezetésével. Kínálj ösztönzőket, kedvezményeket vagy exkluzív juttatásokat, hogy jutalmazd az ismételt vásárlásokat és ösztönözd a hosszú távú elkötelezettséget. Célzott kommunikáció és kivételes ügyfélszolgálat révén táplálj személyes kapcsolatot ügyfeleiddel, hogy elősegítsd a hűség és a pártfogottság érzésének kialakulását.
 • Gyorsítsd fel a szállítási időt: A kisvállalkozások kihasználhatják a helyi előnyöket, hogy még gyorsabb szállítási lehetőségeket kínáljanak. Vizsgáld meg a helyi futárokkal vagy központokkal való partnerség lehetőségét is a szállítási folyamatok egyszerűsítése és a gyorsított szállítási szolgáltatások biztosítása érdekében. Hangsúlyozd a helyi szállítás kényelmét és gyorsaságát, mint versenyelőnyt a nagyobb versenytársakkal szemben.

3. Fókuszálj a konverziós arány optimalizálására

Tekintettel a digitális hirdetések növekvő költségeire, elengedhetetlen, hogy maximalizáljuk az oldalunk minden egyes látogatójának értékét. Itt jön a képbe a konverziós ráta optimalizálása (CRO). 

Ahelyett, hogy csak a nagyobb forgalom bevonzására összpontosítanál, inkább arra kell figyelned, hogy javítsd weboldalad hatékonyságát és így több konverziót érhess el. 

A konverziók javításának legegyszerűbb módja, ha A/B-teszteled ajánlataid és a címszavakat. Így kiderül, hogy melyik ragadja meg legjobban a figyelmet és melyik hozza ezáltal a legtöbb bevételt számodra.

Ha különböző címsorokat próbálsz ki, láthatod melyik illeszkedik a legjobban a célközönséged igényeihez. A legjobb az egészben, hogy adatvezérelt döntéseket hozhatsz ahelyett, hogy csak a megérzéseidre hagyatkoznál.

Vegyük például a Crown & Paw-t. Négy különböző főcímmel játszottak a honlapjukon. És ezzel az egyszerű A/B teszttel 16%-os átlagos rendelésnövekedést értek el. 

Crown & Paw A/B test example

Most képzeld el, mit érhetnél el, ha ugyanezt tennéd az összes céloldaladon! 

Lehet, hogy ez fárasztóan hangzik így elsőre, hiszen arról beszélünk, hogy folyamatosan finomítani és tesztelni kellene minden oldalad összes üzenet variációját. A jó hír, hogy ez ma már nem így működik. A mesterséges intelligencia által vezérelt Intelligens A/B Tesztelő eszközünkkel a folyamat már-már gyerekjáték. 

Egy másik fontos részlet, amelyre a CRO kapcsán érdemes összpontosítanod: a termékoldalak. 

A termékoldalakban hatalmas potenciál rejlik: ez az a hely, ahol a fő cselekvés történik a weboldaladon. A termékoldalak olyanok, mint egy kirakat – ha nem vonzóak, a vásárlók egyszerűen nem maradnak ott.

Ráadásul a legtöbb ember a hirdetésekből átugorja a kezdőlapot, és egyenesen a termékoldalakra lép, ami azt jelenti, hogy itt kell hatást gyakorolnod.

A jól optimalizált termékoldalak vizuálisan vonzóak, előnyökre összpontosítanak, és minden szükséges információt megadnak ahhoz, hogy az ügyfelek megalapozott vásárlási döntést hozhassanak.

Nézd meg, hogyan optimalizálta termékoldalait a Varnish & Vine.

Korábban a termékoldalaik kissé “fapadosak” voltak. A termékneveket használták főcímként, és nem igazán kínáltak más hasznos információt.

Varnish & Vine Smart Product Page Optimizer

De továbbfejlesztették, új címsorokat és előnylistákat adtak hozzá az oldalhoz, amelyek közvetlenül a közönségükhöz szóltak.

Így néztek ki a frissített termékoldalak (az új részeket bekereteztük):

Varnish & Vine Smart Product Page Optimizer

Ez a megrendelések 12%-os növekedését és a bevételek lenyűgöző, 43%-os növekedését eredményezte.

Ráadáasul nem töltöttek órákat az egyes oldalak kézi beállításával. Az OptiMonk Intelligens Termékoldal Optimalizációt használták, és az egész folyamatot automatizálták a mesterséges intelligencia segítségével!

4. Használj listaépítő és gamifikációs popupokat 

Hallottál már a 3/47/50 szabályról az e-kereskedelemben? 

Ez azt jelenti, hogy:

 • a látogatók mindössze 3%-a áll készen arra, hogy azonnal vásároljon,
 • a látogatók 47%-a még nem áll készen a vásárlásra, de a jövőben vásárolhat,
 • és a látogatók 50%-a soha nem fog vásárolni. 

Meg kell győződnöd arról, hogy a látogatók 47%-át e-mail feliratkozóvá alakítod át, hogy e-mailben arra buzdíthasd őket, hogy később vásároljanak Tőled.

A popupok továbbra is a leghatékonyabb megoldást jelentik erre a célra – ha jól megtervezettek, nem tolakodóak, és valódi értéket kínálnak a felhasználónak.

Íme a tökéletes e-mail lista építő popup receptje:

 • Cseréld le az unalmas “10% kedvezményt” egy “rejtélyes kedvezményre”. Az emberek szeretik a meglepetéseket, ezért az ilyen módon kialakított keretezés igazán kiaknázza az emberek természetes kíváncsiságát, és nagy érdeklődést generál.
 • A popup második lépésénél tegyél fel egy kérdést. A látogatóid számára ez sokkal barátságosabbnak tűnik. Neked pedig az összegyűjtött információk segítenek abban, hogy az e-mailes promóciókat szegmentáltan kifejezetten rájuk szabhasd.
 • Adj hozzá egy személyre szabott termékajánlót a köszönőoldalhoz a kedvezménykóddal együtt. 

Hidd el, ha követed ezt a receptet, a feliratkozási arányod jelentősen meg fog nőni.

Íme néhány sablon a kezdéshez: 

Ha szeretnéd gamifikálni a felhasználói élményt (ahogy a Temu is teszi), akkor próbáld ki ezeket a játékosított popupokat is: 

Összefoglalva

Bár nem biztos, hogy a marketingköltségvetésed elég arra, hogy a Temuhoz hasonlóan urald a hirdetési teret – mégis vannak alternatív stratégiák, amelyekkel hatékonyan versenyezhetsz.

Koncentrálj a termékdifferenciálásra, a felhasználói út optimalizálására, a konverziós arány optimalizálására, valamint a hatékony listaépítési és gamifikációs technikákra.

Ha fókuszált maradsz a marketingeddel, megérted a célközönséged és folyamatosan optimalizálod a weboldaladat, akkor kivívhatod a saját kényelmes helyed a versengő e-kereskedelemben – még az olyan óriások árnyékában is, mint a Temu.

MEGOSZTOM EZT a cikket