10+ konverziós mérőszám és üzleti KPI jelentése, melyre érdemes figyelni 2020-ban

10+ konverziós mérőszám és üzleti KPI, melyre érdemes figyelni 2020-ban

Az e-kereskedelem világa évről évre gyorsan változik, és ez a legdivatosabb mérőszámokkal sincs másképp. Mindig felbukkan valami újdonság, valami „áttörő, fantasztikus megoldás” annak érdekében, hogy elérjük a hőn áhított konverziós célokat.

Ha Te is megpróbáltad követni a „legújabb trendeket” és eleged van már az egymásnak ellentmondó, kibogozhatatlan tanácsokból, akkor jó hírünk van, ez a cikk Neked szól!

Most bemutatjuk, melyek azok a jól bevált mutatószámok, melyek valóban megérdemlik a figyelmet és megérik a fáradozást 2020-ban is. Vágjunk is bele!

Milyen gyakran ellenőrizzem a konverziós mérőszámaimat?

Mint az élet oly sok területén, itt is meg kell találnunk az arany középutat.

Ha túlságosan gyakran ellenőrizzük ezeket a mérőszámokat, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy túl rövid időszak eredményei alapján vonunk le elhamarkodott következtetéseket. Viszont, ha nem ellenőrizzük őket, könnyedén kimaradhatunk fontos impulzusokból, és nehezebben javítjuk majd üzletünk teljesítményét.

Mielőtt megnézzük a mérőszámok ellenőrzését, tisztázzuk le az alapfogalmakat.

A konverzió jelentése: a weboldal látogatója teljesít valamilyen üzletileg (gazdaságilag) fontos célt, ami elősegíti a vállalkozás fejlődését.

A mikrokonverzió jelentése: olyan cselekvés, amit a felhasználó azért tesz, hogy közelebb kerüljön a terméked, szolgáltatásod megvásárlásához, kipróbálásához.

A KPI jelentése: mérhető értéket rendel ahhoz, hogy egy cég, vállalat, startup milyen hatékonysággal dolgozik és képes-e elérni a kitűzött céljait.

Az alábbi tényezőket érdemes figyelembe vennünk, amikor a mérőszámok ellenőrzésének gyakoriságáról döntünk:

 • Szezonalitás (A karácsony, a Black Friday, vagy más ünnepek, különleges események drasztikusan befolyásolhatják a mérőszámok alakulását és eredményeit.)
 • Az adatok változékonysása, volatilitása (Néhány mérőszám akár hétről hétre jelentősen változik, míg mások meglehetősen stabil értékeket mutatnak. Határozzuk meg a vállalkozásunk szempontjából legfontosabb mutatókat, és fókuszáljunk azokra!)
 • Cselekvési képesség és reakcióidő (Milyen gyorsan tudunk cselekedni az empirikus eredmények alapján? Rendelkezésünkre állnak a szükséges erőforrások vagy engedélyek ahhoz, hogy gyorsan implementálni tudjuk a változtatásokat? Megéri egyáltalán a gyors cselekvés az adott szituációban?)
 • Az értékesítési ciklus hossza (Az ügyfél életciklus és a vásárlási folyamat minden vállalkozás esetében más és más. Gondoljuk át a sajátunkat, és állítsunk fel egy reális ütemezést arra vonatkozóan, hogy mikorra érnek be a változtatások eredményei, és mikortól mutathatók ki.)

Ha már a mérőszámoknál járunk: érdemes rendszeresen nyomon követni azokat a mutatókat, melyek a legfontosabbak a vállalkozásunk számára. Legalább évente egyszer tekintsük át azokat a kulcsfontosságú mutatókat, melyek valódi értékkel és jelentéssel bírtak az előző év folyamán.

Értsük meg a működésüket, és vonjuk le a következtetéseket: mik voltak azok a mérőszámok, melyeket érdemes volt folyamatosan monitorozni, és mi volt… nos, időpocsékolás.

Szeretnénk segíteni, hogy tiszta fejjel és jól fókuszáltan vághass bele a 2020-as évbe. Lássuk hát a legfontosabb mérőszámokat, melyeket érdemes lehet előtérbe helyezni:

#1: Látogatásonkénti interakciók

Mi is ez?

Ez a mutató a látogatóink viselkedéséről ad információt, illetve arról, hogy ez hogyan hat a konverzióra. Hagynak a felhasználók kommenteket a blogunkon? Mennyi időt töltenek egy-egy adott termékoldalon? 

Ezeknek az adatoknak a segítségével jobban megérthetjük, milyen interakciókat hajtanak végre a látogatóink. Ha pedig jobban ismerjük a viselkedésüket, könnyebben elérhetjük, hogy az általunk kívánt cselekvéseket hajtsák végre.

Miért fontos?

Ha folyamatosan nyomon követjük a látogatók interakcióit, akkor a mi kezünkben lesz az irányítás. Sikerünk kulcsa az, hogy megismerjük a felhasználói viselkedést, és megértsük, milyen tartalmakat kedvelnek, hol töltik az idejüket az oldalon belül, és milyen tartalmakat osztanak meg, melyekről nyilvánítanak véleményt, stb.

Hogyan mérhetjük?

A látogatásonkénti interakciók mérésére a Crazy Egg az egyik legjobb eszköz. Használatával jelentősen jobbá teheted az oldalad, hiszen a Crazy Egg segít felismerni, mi működik jól, és mi nem, illetve, hogy mi az, amit érdemes lenne kipróbálnod.

Hogyan javíthatjuk?

Annál jobb, minél inkább növelni tudjuk azoknak az interakcióknak a számát, melyek végül vásárláshoz vezetnek. Ismerjük fel azokat az elemeket az oldalunkon, melyek cselekvésre ösztönzik a látogatóinkat, és koncentráljunk ezek fejlesztésére! 

Ma már rengeteg olyan hasznos eszköz van, mely segíthet vizualizálni ezeket az interakciókat, és továbbfejleszteni őket – ilyen például a Crazy Egg és a HotJar.

#2: Érdeklődők száma

Mi is ez?

Az érdeklődő (lead) azokat a látogatókat jelenti, akik érdeklődést mutatnak a termékünk vagy szolgáltatásunk iránt, és ezt az érdeklődést valamilyen interakcióval ki is mutatják.

Miért fontos?

Mielőtt egy látogató vevővé válik, előtte általában érdeklődőként bukkan fel számunkra. Lehetséges vásárlóként találkozunk velük először, aki a megfelelő támogatás és löket segítségével valódi ügyféllé konvertálódik. 

Ám azt is tudnunk kell, hogy nem minden érdeklődőből lesz vásárló, ezért fontos nyomon követnünk, hogy honnan érkeztek ezek a látogatók, és hogy milyen valószínűséggel fognak vásárolni tőlünk.

Hogyan mérhetjük?

Ma már rengeteg eszközből választhatunk, melyek segítenek nyomon követni az érdeklődők számát, és akár a legapróbb részletekig elemzik őket. Így célzottan azokra a látogatókra fókuszálhatunk, akik a legjobban érdeklődtek, vagyis akik a legnagyobb valószínűséggel vásárolnak! 

A Leadfeeder, Prospect.io, Clickfunnels, Unbounce vagy a Hubspot mind remek eszközök az érdeklődők nyomon követésére.

Hogyan javíthatjuk?

A fent említett eszközök segítségével megtudhatjuk, hogy az érdeklődők hány százaléka eredményezett valódi konverziót. Minél magasabb ez a százalékos arányszám, annál jobb a konverziós arányunk! Érdemes megfigyelni azt is, hogy mely csatornákról kerülnek ki a legjobb minőségű leadek, és ezekre fordítani kiemelt figyelmet és erőforrást.

#3: Az új látogatók konverziós rátája

Mi is ez?

Úgy tartja a mondás, hogy első benyomást csak egyszer lehet tenni, és ez az e-kereskedelem világában is megállja a helyét. Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy az új látogatók közül hányan válnak valóban vásárlókká.

Miért fontos?  

Mindössze pár másodperc áll a rendelkezésünkre, hogy felkeltsük a látogatók érdeklődését, amikor a weboldalunkra érkeznek. Ha nem tudjuk a megfelelő üzenettel megszólítani a felhasználókat, akkor már el is veszítettük őket.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy az oldalunk első benyomásra egyértelmű, hasznos és értékes egy új látogató számára!

Hidd el, ez egy olyan előny, ami folyamatosan értéket – és új vásárlókat – fog teremteni számodra.

Hogyan mérhetjük?

Az új látogatók konverziós rájának mérésére a Google Analytics az egyik legjobb megoldás. Az alábbi linken egy nagyon hasznos, angol nyelvű útmutatót találsz, mely részletesen bemutatja, hogyan mérhetjük az új látogatók konverzióját a Google Analytics segítségével.

Hogyan javíthatjuk?

Érdemes elválasztani az új és visszatérő látogatók konverziós rátáját. Figyeljük meg, mi érdekli a látogatókat az első látogatás alkalmával, és használjuk fel ezeket az eredményeket a felhasználói élmény javítása érdekében!

#4: A visszatérő látogatók konverziós rátája

Mi is ez?

A visszatérő látogatók konverziós rátája nem más, mint a hűség mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy hány látogató tér vissza az oldalra, és válik vásárlóvá.

Miért fontos?

A visszatérő látogatók konverziója remekül megmutatja, hogy az oldalon található tartalmunk, valamint marketing tevékenységünk valóban jól működik-e, vagy további javításra, módosításra szorul.

Hogyan mérhetjük?

A legjobb eszköz a visszatérő látogatók konverziójának mérésére valószínűleg a Google Analytics, mely segít megértenünk a konverzió általános útját is. Az alábbi oldalon még többet megtudhatsz ennek az eszköznek a használatáról.

Hogyan javíthatjuk?

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: 1) Miért tért vissza az adott látogató az oldalunkra? 2) Már az első látogatás alkalmával vásárlóvá konvertáltuk? Ha nem, hogyan győzhetjük meg a várlásról a következő látogatás alkalmával? Ha átgondoljuk és megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, tovább javíthatjuk a konverziós folyamatunkat.

#5: Ügyfélszerzési költség

Mi is ez?

Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy mennyibe kerül meggyőznünk egy potenciális vevőt, hogy megvásárolja a termékünket vagy szolgáltatásunkat.

Miért fontos?

Ez az egyik legalapvetőbb mutatószám, hiszen közvetlenül méri azt, hogy a marketing-ráfordításaink mennyi bevételt eredményeznek.

Hogyan mérhetjük?

A Google Analytics segítségével osszuk el a marketingköltségeket az ügyfelek számával, így megkapjuk az ügyfélszerzési költséget. Kövessük folyamatosan figyelemmel ezt a mérőszámot, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a nap végén a marketing-ráfordításaink pozitív egyenleget mutatnak az elért bevétel-eredménnyel.

Hogyan javíthatjuk?

Vessük össze, hogy mely csatornákról érkeznek a legértékesebb felhasználók! Ennek ismeretében könnyedén meghatározhatjuk az egyes csatornákon elért forgalom minőségét. Arról, hogy milyen módszerekkel lehet még tovább javítani ezt a mutatót, itt olvashatsz többet.

#6: Átlagos rendelési érték

Mi is ez?

Az átlagos rendelési érték az e-kereskedelmi tranzakciók átlagos értékét jelenti. Egyszerűen fogalmazva, az átlagos rendelési érték megmutatja, hogy mennyi bevételt eredményez egy átlagos rendelés.

Miért fontos?

Ez a mutatószám segíthet megértenünk az ügyfelek költési szokásait. Ha ezzel tisztában vagyunk, könnyen észrevehetjük az upselling vagy downselling lehetőségeket, tehát hatékonyabban ajánlhatunk drágább, vagy éppen olcsóbb megoldásokat és helyettesítő termékeket a vásárlóink számára, személyre szabottá téve ezzel a vásárlási élményt.

Hogyan mérhetjük?

Ahhoz, hogy megkapjuk az átlagos rendelési értéket, osszuk el a teljes bevételt a rendelések számával.

Hogyan javíthatjuk?

Remek technikák vannak, melyekkel javíthatunk az átlagos rendelési értéken. Ilyen lehet például, ha ingyenes szállítást vagy további kedvezményeket kínálunk bizonyos összegű vásárlás felett, vagy bevezetünk különböző finanszírozási, hitelezési megoldásokat a magas árkategóriájú termékeke.

Ha további ötleteket keresel a kísérletezésre, látogasd meg az alábbi oldalt is!

#7: Ügyfélmegtartási arány

Mi is ez?

Az ügyfélmegtartási arány azt segít megértenünk, hogy mennyire elégedettek az ügyfeleink, és mennyire vagyunk sikeresek abban, hogy hosszútávon is megtartsuk őket hűséges vásárlóként. A visszatérő látogatók konverziós rátája mellett ez a hűség másik legfontosabb mutatója, így érdemes neki kiemelt figyelmet szentelni.

Miért fontos?

Statisztikák szerint az új ügyfelek megszerzése átlagosan hétszer olyan drága, mint a meglévő ügyfelek megtartása. Közhelynek hangzik, de ügyfelek és vásárlók nélkül egyetlen vállalkozás sem maradhat talpon, így életbevágó tudnunk, hogy mennyire elégedettek a termékeinkkel, szolgáltatásainkkal, folyamatainkkal. 

(Ha pedig mégsem lennének azok, képesnek kell lennünk minél hamarabb végrehajtani a szükséges módosításokat.)

Hogyan mérhetjük?

3 információra van szükségünk az ügyfélmegtartási ráta kiszámításához:

1) Az ügyfelek száma egy adott időszak végén (E)

2) Az adott időszak alatt megszerzett új ügyfelek száma (N)

3) Az ügyfelek száma az adott időszak kezdetekor (S)

Ha a fenti adatok rendelkezésre állnak, akkor az alábbi képlet segítségével meg is kaphatjuk a százalékos arányt:

Ügyfélmegtartási arány = ((E-N)/S)*100

Hogyan javíthatjuk?

Alkalmazzunk hatékony ügyfélmegtartási stratégiákat, mint a felhasználói fiókok használata, az ügyfélszolgálat javítása (főként a visszajelzésre, értékelésre alkalmas csatornák tekintetében), hűségprogramok indítása, és az e-mailes megkeresések fejlesztése.

#8: Hosszútávú ügyfélérték

Mi is ez?

A hosszútávú ügyfélérték (customer lifetime value) azt az értéket mutatja, mellyel a vásárló a vállalat sikeréhez hozzájárul, míg ügyfeled. (Ennek az életútnak a hosszát általában hónapokban mérjük, ám ez iparáganként változhat.)

A hosszútávú ügyfélértek talán a legfontosabb mutatója a nettó profitnak és a hosszútávú sikernek.

Miért fontos?

Ennek a mutatószámnak a segítségével megtalálhatjuk az egyensúlyt a korábbi ügyfelek megtartása és az új ügyfelek megszerzése között. Hiszen; ha ki tudjuk számítani, milyen időtávon válik egy vásárló nyereségessé, sokkal könnyebb lesz eldöntenünk, hogy melyik csatornára összpontosítsuk anyagi és emberi erőforrásainkat.

Hogyan mérhetjük?

A hosszútávú ügyfélértéket úgy kaphatjuk meg, ha elosztjuk a vásárlói életút alatt elért bevételeket a vásárlói életút alatt felmerülő kiadásokkal. Az alábbi cikk további hasznos tippekkel szolgál e mutatószám méréséhez.

Hogyan javíthatjuk?

Próbáljuk meg növelni a vásárlói életút alatt leadott rendelések gyakoriságát, az átlagos rendelési értéket, vagy magát a vásárlói életút hosszát. Remek megoldás lehet továbbá egy előfizetéses üzleti modell kidolgozása és bevezetése is. További jól bevált módszerek megismeréséhez ajánljuk az alábbi angol nyelvű cikket.

#9: ROI

Mi is ez?

A befektetésarányos megtérülés, vagyis a ROI méri az egyes marketing tevékenységek által generált profitot.

Miért fontos?

Versenyelőnyre tehetünk szert, ha tudjuk, mely marketing- és reklámcsatornáink nyereségesek. A tények ismeretében megduplázhatjuk a jól teljesítő csatornák eredményeit, és megszabadulhatunk azoktól, melyek nem váltották be a hozzájuk fűződő reményeket. 

Hogyan mérhetjük?

A befektetésarányos megterülést leggyakrabban százalékos formában szokás kifejezni. Először is, a befektetésből származó bevételből vonjuk ki a befektetés költségét, majd az így kapott számot osszuk el a befektetés költségével, vagyis:

(befektetés bevétele-befektetés költsége)/befektetés költsége

Hogyan javíthatjuk?

Kifejezetten a ROI javítását célzó kampányokból nincs hiány, de általánosabb kampánycélok mellett is teljesülhet ez a törekvés, egyszerűen például a forgalom növelésével is. 

A befektetésarányos megtérülés tekintetében csodás eredményeket hozhat továbbá a termékoldalak optimalizálása, termék-útmutatók létrehozása, a szponzorált tartalmak használata a landoló oldalon, a vendég-bloggerek vagy felhasználók által írt tartalmak alkalmazása.

#10: Visszafordulási arány

Mi is ez?

A visszafordulási arány azt mutatja, hogy a látogatók hány százaléka hagyja el az oldalt közvetlenül a megérkezés után.

Miért fontos?

Ha a látogatók elhagyják az oldalt, az azt jelenti, hogy ők bizony nem vásárolnak. Ha viszont rögtön elhagyják az oldalt, az már egy mélyebb problémára utal. A visszafordulási arány ismerete segíthet gyorsan implementálni olyan változtatásokat, melyek kedvezően hatnak a konverziós rátára.

Hogyan mérhetjük?

A visszafordulási arány kiszámításához osszuk el azon látogatók számát, akik egyetlen kattintás nélkül hagyják el az oldalt, az összes látogató számával.

Hogyan javíthatjuk?

Optimalizáljuk a termékoldalakat, szegmentáljuk megfelelően a levelezési listáinkat, javítsuk folyamatosan a felhasználói élményt, és legyünk könnyen érthetők, átláthatók! Ezek a legjobb módszerek a visszafordulási ráta csökkentésére. További ötletekért az alábbi cikket ajánljuk.

#11: A kilépési oldalak/a kilépési arány

Mi is ez?

A kilépési arányt gyakran összekeverik a visszafordulási aránnyal, noha ez utóbbival ellentétben a kilépési oldal azt mutatja, hogy azon látogatónk, aki már legalább egy oldalt megtekintett, pontosan melyik aloldalon tartózkodott a kilépés pillanatában. Ezt a mutatószámot leggyakrabban százalékos formában szokták használni.

Miért fontos?

A magas kilépési arány általában azt jelzi, hogy problémák vannak a konverziós tölcsérben, hiszen ez az a pont, ahol elveszítjük az ügyfeleket. Előfordulhat, hogy a kilépési arány például egy adott termékoldalon magas: ez azt jelenti, hogy azon az oldalon valami elrémiszti, elbizonytalanítja a látogatókat.

A kilépési arány tehát megmutatja, hogy hol kell optimalizálnunk.

Hogyan mérhetjük?

A Google Analytics a kilépési ráta mérésének legjobb eszköze. Az alábbi linken egy részletes, angol nyelvű útmutatót találhattok ezzel a mutatószámmal kapcsolatban, ám a legfontosabb tanulság: minél alacsonyabb a kilépési arányunk, annál jobb.

Hogyan javíthatjuk?

Alkalmazzunk személyre szabott kommunikációt és kilépésre megjelenő popupokat. Vessük alá az oldalainkat A/B tesztelésnek, és igyekezzünk minél több hasznos látogatói visszajelzést begyűjteni, akár kérdőív popupok alkalmazásával is.

Összefoglalás

Ez volt tehát a 11 leghasznosabb mérőszám, melyre 2020-ban is érdemes figyelni, a látogatásonkénti interakcióktól a visszafordulási arányig.

Reméljük, cikkünk segítségével sikerült felvértezned magad hasznos információkkal, és már nem tévedsz el a konverziós „jótanácsok” mocsarában. Ne feledd, a cél az, hogy csak azokra a mutatókra fókuszálj, melyek valódi hatással vannak a vállalkozásodra!

Írd le nekünk hozzászólásban, hogy Te mely mutatószámot találtad a leghasznosabbnak vagy éppen a legmeglepőbbnek! 👇

Share this

Written by

YOU MAY ALSO LIKE

3 comments

 1. Mészner Viktor szerint:

  Sziasztok!

  Ez egy nagyon jó cikk köszönöm, hogy küldtétek. Az én oldalammal nem nagyon lehet mérni, hogy végül ki lesz ügyfél, mert sajnos nagy a külső tényezők ereje. Egy túraszervezőnek nem is maga az időjárás, hanem az időjárás-jelentés a legnagyobb ártalom.

 2. Fodor Tamás szerint:

  Fontos mutatószám még a ROAS, a hirdetési kiadások megtérülése, melynek képlete: a hirdetésekből származó bevétel/a hirdetés költsége, azaz 1 Ft hirdrtési költség hány Ft bevételt generált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük